Duurzame energie Warm water dankzij het licht van de zon

Warm water dankzij het licht en warmte van de zon

Zonnewarmte is een techniek waarbij de energie van het zonlicht  wordt omgezet in  warmte voor toepassing in een gebouw of bedrijf. De bekendste toepassing is de zonneboiler waarin de warmte wordt gebruikt voor het maken van warmtapwater. Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt en omzet in warmte (meestal warmwater). De energie wordt over het algemeen opgeslagen in een voorraadvat en van daaruit gebruikt voor d e toepassing.


De zonneboiler

In een zonneboiler wordt de warmte gebruikt om warm tapwater  te maken. Deze techniek vindt vooral toepassingen in gebouwen waar ook een grote warmtapwater vraag is, zoals in woningen. Grote zonneboilers kunnen ook gebruikt worden voor industriële toepassingen.

De zonneverwarmingsinstallatie

 

Dit is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat, waardoor er ook warmte geleverd kan worden voor de ruimteverwarming. Het wordt ook wel zonneboilercombi genoemd. De dekking van de vraag voor ruimteverwarming is vooral in het voor en naseizoen, omdat in Nederland in het stookseizoen de instraling van de zon te gering is om een grote dekkingsgraad te bereiken.

Zwembadcollectoren

 

Voor openluchtzwembaden is er een eenvoudige zonnecollector beschikbaar die geen afdekking heeft en geschikt is voor de lage temperatuur die nodig is om een openluchtzwembad te verwarmen. Doordat de collector eenvoudig is kunnen de kosten beperkt blijven en is dit een rendabele toepassing voor openluchtbaden. Voor overdekte baden is in de winter een hogere temperatuur nodig is kunnen de zwembadcollectoren maar een beperkte bijdrage leveren. Voor een douchen in zwembaden kan een gewone zonneboiler gebruikt worden.



Subsidie regelingen  voor duurzame energie


ISDE subsidie voor duurzame energie




Wilt U meer informatie of welke mogelijkheden er zijn? 

Laat het ons weten of vul het contact formulier in